امروزه راههای زیادی برای ساخت جسمهای جامد وجود دارد. صنعتی که در آن مواد مجزا و حتی پودری با کمک گرما و فشار تبدیل به جسم جامد کاربردی میشوند، تف جوشی یا زینترینگ نام دارد. در حال حاضر اینروش یکی از بهترین روشهای تغییر شکل مواد فلزی یا شکلدهی به مواد پودری است. در این مقاله قصد داریم به طور خلاصه با عملیات زینترینگ آشنا شویم با ما همراه باشید.
در صنعت تف جوشی، تولیدکنندگان به وسیله عملیات حرارتی قادر هستند، ذرات پودری و بعضی از مواد مجزا را ذوب کنند و به هم بچسبانند. بهعبارتدیگر میتوان گفت به وسیله این روش، ذرات سطحی یک یا چندین ماده، هم زمان ذوب میشوند و سپس بهصورت مادهای جامد و پرکاربرد شکل میگیرند. ناگفته نماند که دمای وارد شده به مواد مجزا و پودرها برای تشکیل مادهای یکپارچه باید کمتر از دمای ذوب آنها باشد و معمولا برای موادی با نقطه ذوب بسیار بالا، زینترینگ بهعنوان روش شکلدهی عمل میکند.
همانطور که گفته شد، امروزه یکی از برترین روشهای شکلدهی یا بهعبارتدیگر تغییر شکل مواد فلزی تکنیک زینترینگ است. به دلیل اینکه انرژی آزاد ذرات و موادی که به یکدیگر چسبیدهاند بسیار زیاد است، معمولا از این عملیات استفاده میشود. چرا که این کار میتواند سبب کاهش انرژی آزاد مواد و ذرات شود. کاربرد فرآیند زینترینگ فقط مختص مواد فلزی نیست بلکه برای ساخت مواد مختلف مانند پلاستیک، سرامیک و غیره نیز کاربرد دارد.
همانطور که ماده دارای نقطه ذوب است، نقطه تف جوشی مطلوبی نیز دارد. اگر گرما و فشار وارد شده کافی باشد و به نقطه تفجوشی ماده برسد، فضاهای متخلخل بین ذرات ماده کاهش مییابد و مواد سست با هم فشرده و در نتیجه به ماده جامد ایدهآلی تبدیل میشوند. علاوه بر این از تفجوشی برای افزایش برخی از خواص مواد ازجمله هدایت الکتریکی و حرارتی، یکپارچگی، استحکام و شفافیت نیز استفاده میشود.
به طور کلی برای دستیابی به چگالی مطلوب، ریزساختار و خواص مکانیکی محصول نهایی، توجه به سه مرحله در تکنیک زینترینگ بسیار مهم است.
این سه مرحله مهم عبارتند از:
در مرحله حرارت دادن، مواد تا دمایی کمتر از نقطه ذوب خود گرم میشوند. این دما معمولاً آنقدر بالا است که باعث میشود ذرات به هم بپیوندند؛ اما آنقدر بالا نیست که این مواد را ذوب کند. در این مرحله، ذرات شروع به پیوند میکنند.
مرحله تفجوشی مرحله دوم در عملیات تولیدی است و در این مرحله مواد برای مدت طولانی در دمای ثابت نگه داشته می شوند. در طی این مرحله، ذرات به پیوند را حفظ کرده و در نتیجه متراکم شدن بیشتر مواد به وجود میآید. مرحله تفجوشی بحرانی ترین مرحله فرایند است، زیرا چگالی نهایی، ریزساختار و خواص مکانیکی ماده را تعیین می کند.
در مرحله خنکسازی، مواد دوباره به دمای اتاق باز میگردند و خنک میشوند. کنترل سرعت خنک کننده در این مرحله مهم است؛ زیرا در غیر این صورت امکان ترک خوردن و سایر عیوب در مواد نهایی وجود خواهد داشت.
درگذشته یکی از اولین و مهمترین کاربردهای زینترینگ، تولید و طراحی آجرهای ساختمانی با استفاده از خاک رس بوده است. امروزه کاربرد و مزایای اینروش متنوعتر شده است. تف جوشی فرآیندی پرکاربرد است که کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد و معمولا از آن برای تولید سرامیک، فلزات و سایر مواد استفاده میشود. به دلیل سرعت و عملکرد بالای فناوری تف جوشی، از آن بیشتر در فاز مایع بهره برده میشود. بهعبارتدیگر در فاز مایع برخی از کالاهای صنعتی و تجاری و محصولات از این فرآیند استفاده میکنند. به همین دلیل یکی از اصلی ترین قابلیتهای زینترینگ در فاز مایع به چشم میآید.
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، فرایند زینترینگ دارای کاربردهای زیادی است. از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
زینترینگ تکنیک تولیدی بینظیری است که امروزه به طور گسترده در زمینههای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد و مزایای زیادی نسبت به سایر تکنیکهای تولید دارد. برخی از مزایای کلیدی زینترینگ عبارتند از :
زینترینگ میتواند خواص فیزیکی و مکانیکی مواد را بهبود بخشد. طی فرایند زینترینگ پیوند ذرات مواد در سطح اتمی بیشتر شده و در نتیجه استحکام، سختی، مقاومت محصولات در برابر سایش و دوام آنها نیز افزایش مییابد و در نتیجه محصولی متراکم و یکپارچه تولید میشود.
ساخت و تولید قطعات و محصولات با جزئیات ظریف و همچنین تلرانسهای تنگ توسط سایر تکنیکهای ساخت بسیار دشوار یا حتی غیر ممکن خواهد بود؛ اما تف جوشی امکان ساخت و تولید اشکال پیچیده و طرحهای پیچیده را فراهم میکند.
از جهت اینکه تف جوشی فرایندی خودکار است و میتواند مقادیر زیادی از قطعات را در کمترین زمان و با سرعت بالا و کارآمد تولید کند، در مقایسه با سایر تکنیکها مانند ریختهگری و ماشین کاری، تکنیکی مقرون به صرفه به شمار میرود.
از آنجایی که زینترینگ قادر است، قطعات و محصولاتی با ضایعات بسیار کمی تولید کند، به همین علت در این فرآیند میتوان از مواد خام به نحو احسنت استفاده کرد و همچنین در نهایت مواد اضافی تولید شده، اغلب قابل بازیافت و استفاده مجدد خواهند بود.
زینترینگ تکنیکی است که آلاینده و ضایعات کمی نسبت به سایر فرایندها تولید میکند علت این امر این است که مصرف انرژی کمتری دارد. درنتیجه نه تنها لازم نیست برای انجام این تکنیک لازم به سیستم یا محیط باز وجود داشته باشد،بلکه میتوان این فرآیند را در سیستمی بسته انجام داد و باعث کاهش انتشار گازهای مضر در محیط شد.
تا اینجای کار به بررسی مزایای متعدد زینترینگ پرداختیم؛ ولی این فرایند دارای محدودیتهایی است که استفاده از آن را برای کاربردهای خاص دیگر کاهش میدهد. برخی از معایب کلیدی زینترینگ عبارتند از :
به دلیل زمان و انرژی محدودی که برای گرم کردن یکنواخت مواد، باید مورد استفاده قرار بگیرد، تولید محصولات و قطعات بزرگ محدود می شود. همچنین از آنجایی که برخی مواد به دماهای بالا حساس و مستعد تخریب هستند، نمی توان از این فرآیند برای این مواد استفاده کرد. فرایند زینترینگ به انواع خاصی از مواد، مانند فلزات، سرامیک ها و برخی پلیمرها محدود می شود.
تجهیزات مورد استفاده در تکنیک تف جوشی عبارتند از کوره، قالبها، سیستمهای حرارتی و غیره. این تجهیزات برای پخت مواد با اندازههای بزرگ میتواند گران باشد؛ اما برای تولید مواد در مقیاس کوچکتر کاملا اقتصادی خواهند بود.
در قطعاتی که نامتقارن و متخلخل هستند، دستیابی به یکنواختی چالشبرانگیز خواهد بود. تخلخل مواد میتواند آنها را ضعیف، شکننده و مستعد ترک خوردن کند. همچنین تغییرات دما، فشار و ترکیب مواد میتواند منجر به ناسازگاری در یکنواختی مواد شود. قطعات متخلخل تولید شده توسط روش زینترینگ میتوانند یکپارچگی ساختاری کمتری نسبت به قطعات ساخته شده از طریق سایر فرآیندهای تولیدی داشته باشند.
محصولات و قطعات تولیدی توسط تکنیک ساخت تفجوشی درنهایت دارای سطح نسبتا خشنی از قطعات ساخته شده از طریق سایر تکنیکهای ساخت هستند و ممکن است برای دستیابی به سطح مورد نظر به ماشینکاری یا فرآیندهای تکمیلی نیاز باشد.
همانطور که میدانید، انجام هر فرآیندی دارای مراحل گوناگونی است. برای اینکه از فناوری زینترینگ نیز به نحو احسنت استفاده کرد، باید تمام مراحل مختلف آن را بدون کوچکترین خطایی پشت سر گذاشت. مهمترین نکته قابل توجه این است که باید از محیطهای کنترل شده و مناسبی استفاده شود. به همین منظور محیطهای تحت کنترل این فناوری باید از شرایط خاصی برخوردار باشند. در ادامه به این شرایط میپردازیم.
تولید مواد جامد کاربردی توسط فرایند زینترینگ باید تحت شرایط مناسب در محیطهای کنترل شده انجام گیرد، چرا که اینگونه میتوانند از هرگونه آلاینده، تغییر ترکیبات مواد و یا واکنش محصولات جلوگیری کنند به عبارتی :
تف جوشی فرآیند تولیدی پرکاربرد و همه کاره است که برای تولید طیف گستردهای از محصولات در چندین صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از محصولاتی که معمولا توسط زینترینگ ساخته میشوند عبارتند از :
زینترینگ برای تولید طیف وسیعی از اجزای سرامیکی و سیمانی کاربردی است. این اجزای سرامیکی و ابزار سیمانی تولید شده توسط تکنیک تفجوشی شامل کاشی، عایق، قطعات الکترونیکی، ابزارهای برش، اجزای مقاوم در برابر سایش و ابزارهای معدن هستند. همچنین این عملیات برای تولید طیف وسیعی از قطعات فلزی پودری ازجمله چرخدندهها، بلبرینگها و اجزای ساختاری استفاده میشود.
از این تکنیک تولیدی برای تولید آهنرباها، ازجمله آهنرباهای دائمی، آهنرباهای نرم و هستههای مغناطیسی استفاده میشود و همچنین در ساخت و تولید جواهرات بهویژه در تولید جواهرات سرامیکی و فلزی کاربرد دارد.
زینترینگ برای تولید انواع فیلترها، ازجمله فیلترهای فلزی متخلخل و فیلترهای سرامیکی که در فیلتر هوا و آب استفاده میشوند، کاربرد دارد و همچنین برای تولید اتصالات الکتریکی ازجمله کلیدها، رلهها و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
فرایند همه کاره زینترینگ میتواند با طیف وسیعی از فلزات و آلیاژها استفاده شود. برخی از فلزات رایجی که در این فرایند استفاده میشوند عبارتند از :
تف جوشی می تواند برای کارگران و محیط زیست خطراتی ایجاد کند. برخی از خطرات مرتبط با این فرایند عبارتند از:
نتیجه گیری
در این مقاله تا حدودی با تکنیک تولید تف جوشی آشنا شدیم و دریافتیم که این فرایند تا چقدر میتواند برای ما و زندگیمان مفید باشد و همچنین با انواع مزایا و معایب آن نیز آشنا شدیم و دریافتیم اگر پروتکلهای ایمنی مناسب رعایت نشود، تکنیک زینترینگ میتواند برای کارگران و محیطزیست خطراتی ایجاد کند. بنابراین شناسایی و کاهش خطرات احتمالی و استفاده از تجهیزات و روشهای ایمنی مناسب بسیار مهم است.
مطالعه بیشتر: